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April 30, 2015

Pataniscas de Bacalhau - Childhood Memories #13

This Typically Portuguese dish was recurrent at the table of my family throughout my adolescence. I loved seeing my mother with her tartan aprons, roly-poly and full of fondness, frying spoonfuls of this mixture of codfish shredded to flakes, flour and eggs and watching  the cookies to grow in the boiling oil, anxiously anticipating the fantastic taste of these so appetizing regional snacks. Sometimes my mother would make them small, to serve as appetizers but my favorite has always been the bigger ones, much richer, with a  high and fluffy pastry, fleshy, fat, invariably accompanied by red beans rice or black-eyed beans salad. Aquick, easy and economical recipe with a very tasty flavour, because like the Portuguese proverb says : one forgives the evil it causes for the greatly it tastes! [my own translation since I coudn't find any other!]


Ingredients:
  •  600 g codfish
  •  6 eggs
  •  350g all pupose flour
  •  1/2 cup milk
  •  1 cup of the water used to boil the cod
  •  1 tablespoon baking flour
  •  1 onion
  •  parsley
  •   vegetable oil for frying
  •   qs salt

 
After having soakes the codfish at least overnight,  boil it in water. Then drain it and chip it in small flakes also removing all skin and bones. Make the dough by adding the eggs with the flour until creamy. Add a little bit of milk and the water where the codfish has boiled. Finely chop the onion and parsley, and stir the dough also adding the flakes of cod. Finally season to taste and fry it in spoonfuls  in hot oil. Do not forget to let drain the cakes on paper towels to avoid too much oil before serving.



Tipicamente português este prato era recorrente à mesa da minha família durante toda a minha adolescência. Adorava ver a minha mãe com os seus aventais ao xadrez, roliça e ternurenta, a fritar colheradas de uma mistura de bacalhau às lasquinhas, farinha e ovos e de ver os bolinhos a crescer no óleo a ferver, antecipando com ansiedade o fantástico sabor destes petiscos regionais tão apetitosos. Algumas vezes a minha mãe fazia-os pequenos, a  servir de entrada mas os meus preferidos sempre foram os maiores, muito mais ricos e de massa alta e fofa, carnudos, gordos, invariavelmente acompanhados de arroz de feijão vermelho ou salada de feijão frade.Uma receita rápida, fácil e económica com um gosto muito saboroso,  porque o mal que os fritos fazem fica esquecido pelo bem que sabem!

Ingredientes:
  • 600 g bacalhau
  • 6 ovos
  • 350g farinha
  • 1/2 chávena de leite
  • 1 caneca água de cozedura do bacalhau
  • 1 colher fermento
  • 1 cebola(s)
  • 1 salsa 
  • óleo para fritar
  • q.b. sal
 Depois de demolhado, coza o bacalhau. De seguida escorra-o e lasque-o retirando também todas as peles e espinhas. Faça o polme juntando os ovos com a farinha até obter um creme. Acrescentar um pouco de leite e da água onde cozeu o bacalhau.  Pique a cebola finamente, bem como a salsa, e junte no polme acrescentando também o bacalhau. Por fim tempere a seu gosto e frite colheradas do preparado em óleo bem quente. Não se esqueça de deixar escorrer em papel absorvente para evitar o óleo em demasia.

















6 comments:

  1. Gosto tanto de pataniscas, que maravilha de petisco!

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  2. Adoro e estas ficaram uma maravilha, eu já comia umas quantas
    bj

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  3. O meu pai fazia muito, mesmo muito, e eu adorava. Há pouco tempo fizémos cá em casa, e regalei-me á maluca, é raro comer fritos por isso quando como tenho sempre muito bem pensado aquilo que quero mesmo comer para matar os desejos de certas delicias!!

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  4. I've made fish cakes before, but not like these! These look like heaven. Great wisdom. You translated it perfectly.

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