This typical dish of Portuguese cuisine always brings me to my childhood and to the memory of the most elaborate Sunday lunches after coming from catechesis- fed, rich, long and always appetizing. This super tasty dish was prepared by my father, in the so called woodfire kitchen, in in an outbuilding of the house at the end of the backyard, with a mastery that only he knew how, in a perfect balance of spices and ingredients that resulted invariably in a delicious family meal. At the expense of so often seeing him prepare this dish I enden up by by decorating every step and I sincerely hope I have been up to it. At least, there were no complaints, only repetitions!
Ingredients:
- 500gr cooked pork blood
- 500gr pig liver
- 1kg pork steaks
- 500g lard
- 1 extra spicy chorizo
- chili
- white wine vinegar
- 100 ml extra virgin olive oil
- 4 onions
- 8 garlic cloves
- 3 bay leaves
- 1/2l white wine
- potatoes
In a cast iron pan put the olive oil, the bay leaves and the garlic to sear, followed by the steaks, chorizo and lard, all cut into small pieces. Join the peppers and white wine. Leave searing for about 20 minutes. After the meat is roasted, add the liver also cut it into small pieces. Finally, added the pig's blood that was previously cooked by the traditional process. Cover the pan and allow to cook slowly for about 20 minutes. To balance the fat then joins the vinegar, so that it gets better flavour and the sauce becomes more liquefied. It is accompanied with boiled potatoes.
Este prato típico da culinária portuguesa remete-me sempre para a minha infância e para a memória dos mais elaborados almoços de domingo depois de chegar da catequese - fartos, ricos, prolongados e sempre apetitosos. Este saborosíssimo prato era preparado pelo meu pai, na chamada cozinha do lume, nuns anexos ao fundo do quintal, com uma mestria que só ele sabia fazer, num equilíbrio perfeito de temperos e ingredientes que resultavam, invariavelmente, num repasto familiar delicioso. À custa de tantas vezes o ver preparar este prato acabei por decorar cada passo e espero sinceramente ter ficado à altura. Pelo menos, não houve reclamações, só repetições!
Ingredientes:
- 500gr sangue de porco cozido
- 500gr fígado de porco
- 1kg febras de porco
- 500g entremeada
- 1 chouriço extra picante
- malaguetas
- vinagre de vinho branco
- 100 ml azeite virgem extra
- 4 cebolas
- 8 dentes de alho
- 3 folhas de louro
- 1/2 l vinho branco
- batatas
Num tacho de ferro fundido (tipo caçarola), deita-se o azeite, as folhas de louro e o alho a alourar, seguindo-se as febras, o chouriço e a entremeada, também cortados em pedacinhos. Juntam-se as malaguetas e o vinho branco. Deixar alourar durante cerca de 20 minutos. Depois de bem tostada a carne, junta-se o fígado também ele cortado aos pedacinhos. Por fim, acrescenta-se o sangue de porco que foi previamente cozido pelo processo tradicional. Tapa-se o tacho e deixa-se cozer lentamente durante cerca de 20 minutos. Para equilibrio das gorduras junta-se então o vinagre, para que o molho ganhe maior paladar e fique mais liquidificado. Acompanha-se com batata cozida.
It looks delicious... perfect for a cold day!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr
Ainda este fi de semana estavamos a alar ao nosso puto nas papas de sarrabulho, olha lá a coincidência hahahahah!! É coisa que não como desde que o meu pai morreu, na verdade. Era tão bom!!! Lá está, memórias de infância dos almoços de domingo, no meu caso sem catequese, que sempre fui muito pagãzinha lol!!
ReplyDeletehttp://bloglairdutemps.blogspot.pt/
Como eu adoro sarrabulho, nunca fiz mas quando bate a vontade vou até Ponte de Lima comer
ReplyDeleteEsse ficou uma maravilha, fiquei com tanta fominha................
bjs
Morning Aida! You always display such delicious traditional food and recipe from your country. The memories it evokes are so sweet :) You are a great cook, I know I repeat myself but is true. Hugs! xo
ReplyDeleteQue delicioso!! UUUMM
ReplyDeleteBesos