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January 23, 2014

"Caldo Verde"


Under penalty of being considered a braggers or cocky I'd venture to say that "caldo verde" is one of my expertises , regarding soups. Maybe because it is one of my favourite soups I have improved its cooking that is required to be in the precise cooking time  - a broth nor too watery, neither very dense, but rather creamy and with an intense tasty flavour , where the various ingredients merge, without however losing their own individuality.

Ingredients:

  • 500g kale      
  • 2l water
  • 600g potatoes
  • salt qs
  • chorizo
  • 2dl extra olive oil

Put water and salt
to boil in a large pot. Once it starts to boil place the peeled and cut into chunks potatoes . Once cooked mash them in the cooking water , then adding the Kale cut into very thin slices after thoroughly washed in two or three waters. Add the sliced ​​chorizo, pour the olive oil and bring to a boil for about fifteen minutes with the pan uncovered . Serve steaming!




Sob pena de ser considerada uma gabarolas ou convencida arrisco a dizer que o caldo verde é uma das minhas especialidades, no que concerne as sopas. Talvez por ser a minha favorita me tenha aprimorado mais na sua confeção que se quer no ponto certo - um caldo nem demasiado aguado, nem muito denso, mas sim cremoso e com um sabor bem apurado, onde os vários ingredientes se fundem, sem, contudo, perder a sua individualidade.


Ingredientes:
  • 500g couve galega p/caldo verde
  • 2 l água
  • 600g batatas
  •  Sal Grosso q.b.
  • chouriço extra
  • 2 dl azeite 
Coloque ao lume numa panela grande, a água e o sal. Logo que começar a ferver, coloque as batatas descascadas e cortadas em pedaços. Depois de cozidas fazem-se em puré na água da cozedura, juntando depois as folhas de couve cortadas para caldo verde, depois de bem lavadas em duas ou três águas. Junte o chouriço às rodelas, deite o azeite e deixe levantar fervura cerca de quinze minutos com a panela destapada. Sirva a fumegar!






9 comments:

  1. Hi Aida! Mmm I can smell the good scent through the screen! I would love to have it right now since is a cold and rainy day here! Have a great day my friend, hugs! xo

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  2. Sou fanática por caldo verde, confesso. Fanática. Infelizmente o puto não aprecia, e o marido gosta mas nem por isso muito... logo, é sopa que se faz pouco cá por casa, sniff.
    http://afashionfauxpas.blogspot.com

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  3. Mmmmm, un caldo verdes destes para o frío invernal!!

    Un bico,
    Sandra von Cake

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  4. Yummy.:)
    http://seraphinalikesbeauty.blogspot.de

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  5. Olá Aida

    Vou já para a cozinha preparar. Deu água na boca.

    AMIGA DA MODA by Kinha

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  6. That's just what we need !
    So good for these cold winter days!
    Hugs and kisses!

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  7. Deliciosos. I am a vegetarian, so no chorizo otherwise fabuloussssssss
    Sorry not to have kept in touch, Aida.
    XXXXXXXXXXXXXXXXxx

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