This cake brings back sweet and tender memories of the birthdays when I was a ki. There were not many presents back then , and perhaps because of this, the ones I received had such a special charm ; nevertheless but the table was always full of homemade treats, baked by both my mother and my sister with an ineffable love that still unites us today . This cake , now with my own reinterpretation , was often my birthday cake and my sister decorated it in a surprising way every year and I assure you that at the first bite its delicious taste took me back to that unforgettable time!
Ingredients:
- 2 packets of cookies [I use Maria's Cookies]
- 250g butter
- 250g caster sugar
- 4 egg yolks
- Intense flavored coffee with sugar [ I used Nescafe Intense }
- Grated Cookies to decorate
Beat the butter until it turns into a white cream. While beating, add sugar gradually and then add an egg yolk at a time . Make instant coffee (I used Nescafe Intense ) in warm water and let cool. Add about six tea tablespoons coffee to the previous dough and beat until all the cream is homogeneous.Dipe the Marie biscuits in coffee, one at a time and just for a few seconds , not soaking them completely - they have to stay whole . Place one in the center and 6 biscuits around the middle , and put the cream.Make another layer of cookies and the put the cream again.Repeat the process until the cookies end.Quando the biscuits are over, cover the cake with the remaining cream and spread it throughout the whole cake.Decorate with garted biscuits.Take it to the fridge for 4 hours until well chilled . Serve cold .
Este bolo traz-me recordações doces e ternas dos meus aniversários de quando eu era criança. Não havia muitas prendas e, talvez por isso, as que havia tinham um encanto especial; mas a mesa era sempre farta em iguarias caseiras, confecionadas pela minha mãe e irmã com um carinho inefável que ainda hoje nos une. Este bolo, agora com a minha própria reinterpretação, foi muitas vezes o meu bolo de aniversário e a minha irmã decorava-o de forma surpreendente a cada ano e garanto-vos que à primeira prova o seu delicioso sabor me levou de volta a esse tempo inesquecível!
Ingredientes:
- 2 pacotes de bolacha Maria
- 250g de manteiga
- 250g de açúcar fino
- 4 gemas de ovo
- Café sabor intenso com açúcar [usei Nescafé Intenso}
- Bolacha ralada para decorar
Bata a manteiga até ficar um creme branco. Enquanto bate, junte o açúcar aos poucos e de seguida junte uma gema de cada vez. Faça café solúvel (eu usei Nescafé Intenso) em água morna e deixe arrefcer, Junte cerca de seis colheres de chá de café ao preparado anterior e bata tudo até o creme ficar homogéneo.Passe as bolachas Maria por café, uma de cada vez e durante apenas alguns segundos, para não as encharcar - têm de ficar inteiras. Coloque uma no centro e 6 bolachas à volta do meio, barre-as com o creme.Faça mais uma camada de bolachas e barre novamente as bolachas.Repita o processo até acabar as bolachas.Quando as bolachas acabarem, cubra o bolo com o restante creme e barre-o todo à volta.Decore com a bolacha ralada.Leve ao frigorífico durante 4 horas até ficar bem fresco. Sirva frio.
Também a mim traz lembranças de infância!
ReplyDeleteTanto bolo de bolacha que eu comi!!!
É sem duvida o bolo preferido do meu marido. Eu então, nem vê-lo, lol. Por causa do creme de manteiga, que me deixa sempre nauseada.
ReplyDeletehttp://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt
Mmm Aida, you have no idea, your recipe made my jaws dropped! The memories you have are so sweet and I believe it must have been the sweetest and most delicious cake ever!:) Cakes and in general sweets with cookies are always my fav. Well done dear, moutwatering!:) Have a good day, hugs! xo
ReplyDeleteThis looks yummy! When is your birthday?
ReplyDeleteLooks really yummy!:)
ReplyDeletehttp://seraphinalikesbeauty.blogspot.de
Foi dos primeiros que aprendi a fazer e adoro.
ReplyDeleteEsse ficou uma delicia,a fatia esta mesmo uma tentação
bj
No hay nada como los sabores de la infancia, qué maravilla. Besos
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