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January 15, 2014

"Alheira" & Green Olives Pastry



For those who appreciate Portuguese sausages as much as I do [I'm actually aficionada]  and tend to get lost with authentic calorie bombs will certainly forgive the bad it is for our health due to how good it tastes. This  pastry made of puff pastry,"alheira" , green olives and extra spicy sauce is certainly not for soft people , but with the lately gloomy weather, the frigid cold and the days getting dark so early, washed down with a good red wine and accompanied by a refreshing and light salad of red lettuce and arucula ... is there anthing any better?


Ingredients:
  • 2 sheets of puff pastry [ always use Lidl's ]
  • 2 "alheiras"
  •  green olives
  • Extra Hot Sauce [I always use Calvé's ]
  • 1 egg for brushing
  • 1 tablespoon milk for brushing
  • arugula and red lettuce

Skin the "alheiras" and cut them into small pieces and reserve . Pit the  olives [ if alreadycored even better ] . Line a tray with one of the puff pastry sheets, using the greaseproof paper and poke the bottom with a fork , shaping it to the tray . Remove again. Arrange the "alheiras" and olives evenly in the puff pastry sheet and pour a few drops of hot sauce, to taste. Close this sheet of puff pastry like a parcel. Cover with another sheet of puff pastry , raising the sides with kindness , but without rising all at once or the weight will  break it . Fold the edges inward underneath. Put back on the tray, give some cuts diagonally and brush with egg wash . Take to a preheated oven at 180 º for about 25 m or until golden . Serve hot .



Para quem aprecia como eu {sou mesmo aficionada} os bons enchidos portugueses e tem tendência para se perder com autênticas bombas calóricas, certamente irá "perdoar o mal que faz, pelo bem que sabe"! Este pastel de massa folhada, alheira, azeitonas verdes e molho extra picante não é certamente para fraquinhos, mas com o mau tempo que se faz sentir, o frio gélido e os dias a anoitecerem tão cedo, regado com um bom vinho tinto e acompanhado de uma refrescante e leve salada de alface roxa e rúcula...há lá nada melhor!


Ingredientes:
  • duas folhas de massa folhada [uso sempre as do Lidl]
  • duas alheiras 
  • azeitonas verdes
  • molho extra picante [uso sempre Calvé]
  • 1 ovo para pincelar
  • 1 colher de sopa de leite para pincelar
  • rúcula e alface roxa para salada

Tirar a pele às alheiras e cortá-las em pedaços pequenos e reservar. Descaroçar as azeitonas [se já estiverem descaroçadas, melhor]. Forrar um tabuleiro com uma das placas de massa folhada, aproveitando o papel vegetal que trazem e picar o fundo com um garfo, moldando-a ao tabuleiro. Retirar de novo. Dispor as alheiras e as azeitonas homogeneamente a deitar algumas gotas de molho picante, a gosto. Fechar essa placa de massa folhada como se fosse um embrulho. Cobrir com a outra placa de massa folhada, levantando os lado com gentileza, mas em levantar na totalidade senão o peso quebrá-la-à. Dobrar as bordas para dentro, por baixo. Colocar de novo no tabuleiro, dar uns golpes na diagonal e pincelar com leite e ovo batido. Levar a forno pré-aquecido a 180º cerca de 25 m ou até alourar. Servir quente.










6 comments:

  1. Darling, there is "body" food and there is "head" food.

    BOTH are necessary for good health!

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  2. Uma sugestão bem fácil de preparar e com um excelente aspecto!

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  3. Wonderfull to try!
    ... semeliin anno licet insanire!
    very nice to be here again, even if not into a fantastic health !
    Kisses

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  4. Alheira, azeitonas e MOLHO PICANTE??? Tem o meu nome all over it, sem dúvida!
    http://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt

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  5. Lol, I think there isnt any better!:) Thats why Im longing for an invite from you soon!:P Mmm looks tasty and so delicious, that kind of food to have in the weekend white outside rain and is cold. Have a good day my dear, hugs and baci!

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  6. Una receta muy rica!!! Ahora me apetece un trocito!!! Mmmmm

    Un besito,
    Sandra von Cake

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