Everyday life is the special occasion!

March 04, 2015

White Beans Tart - Childhood Memories #12


 
When I was little longed for my mother to go to the grocery store in the neighborhood to do the weekly shopping to be able to delight myself with the miniature "pastéis de feijão" [white beans sweet cakes], one of my favorites,  that the shop owner always had on display always in shop window. This week I felt like having one of those little wonders and I ventured to do it in a XL version, the size of my appetite and I assure you that I just didn't  devour it all by myself, because what I really like is to share what is good with those I love!

 Ingredients:
  • 1 puff pastry sheet
  • 400g of cooked white beans
  • 300g sugar
  • 5 eggs
  • 80g flour
  • 80g melted butter
  • 80g grated coconut
  • 1/2 tablespoon (coffee) ground cinnamon

Put the puff pastry shet in a removable bottom old and poke up the bottom with a fork and keep it in the fridge.If the beans are already cooked, smash them into a pure. Then pour the puree to a bowl, join the sugar, eggs, flour, melted butter, grated coconut and cinnamon. Then whisk all very well until you get a homogeneous mixture. Take it to a preheated oven at 180 ° C until golden brown and set.


Quando eu era pequena ansiava pelas idas da minha mãe à mercearia do bairro para fazer as compras da semana para poder deliciar-me com os pequenos bolos de feijão, uns dos meus preferidos desde sempre, que a dona da loja tinha sempre disponíveis na montra de vidro antiga. Esta semana apeteceu-me uma dessas pequenas maravilhas e aventurei-me a fazê-la em versão XL, o tamanho do meu apetite e garanto-vos que só não a devorei toda sozinha, porque o que eu gosto mesmo é de partilhar o que é bom com as pessoas que adoro!

Ingredientes:
  • 1 folha de massa folhada
  • 400g de feijão branco cozido (usei de frasco)
  • 300g de açúcar
  • 5 ovos
  • 80g de farinha
  • 80g de margarina derretida
  • 80g de coco ralado
  • 1/2 colher (café) de canela em pó

Forra-se uma tarteira de fundo amovível com a massa folhada e pica-se o fundo com um garfo e reserva-se no frigorifico.Tritura-se o feijão branco cozido até ficar em puré. De seguida deita-se o puré para uma taça, junta-se o açúcar, os ovos , a farinha, a manteiga derretida, o coco ralado e a canela. Depois bate-se tudo muito bem até ficar uma mistura homogénea. Leva-se ao forno pré aquecido   a 180ºC até dourar e solidificar. 

















6 comments:

  1. Também gosto imenso, é uma tarte deliciosa!

    ReplyDelete
  2. O meu marido também adora pastéis de feijão. Já eu, not so much lol. Mas kudos to you por te meteres a fazer um pastel de feijão, sempre ouvi dizer que era complicado e trabalhoso!!!
    http://bloglairdutemps.blogspot.pt/

    ReplyDelete
  3. You always have such sweet childhood memories to share Aida, now I know where your great cook ability comes from :) Th tart looks so appetizing and tasty, I never tried a similar flavor but for sure my tummy is rumbling only looking at the pics!:) Many hugs my dear! xo

    ReplyDelete
  4. Que delicioso !! Se me hace agua en la boca !!

    ReplyDelete
  5. Podes fazer isto para um lanche cá em casa! 😀

    ReplyDelete
  6. Oh, that looks fabulous. Like the sweet red bean concoctions I ate when I was in China. This is a must-try for me. Thank you!

    ReplyDelete