From March onwards birthdays of friends and relatives proliferate like butterflies and I'm always in a frenzy to cook one or another treat to bring along to these most derired and more than welcomed birthday parties . This is a delicious , aromatic , tasty cake and it was such a treat to evryone that I barely had the time to photograph the first slice, because in a flash it was gone . It was a late afternoon and had cooled a bit , so I suggest, if this is the case, of serving it with a steaming cup of tea for you not to lose a bit of the wonderful flavor that will last after the first slice !
Ingredients:
- 3 oranges or fresh whole oranges with cinnamon stick
- 1 teaspoon of baking powder
- 6 eggs
- 250g icing sugar
- 240g ground almonds
- 100g flour
- 90g almond in sticks
Wash the oranges and bake in a pan with water for 1h . In my case , I had made a jam of whole oranges [ peel included] the day before and decided to take advantage by reducing them to puree along with a peeled orange , but that I have scalded in boiling water for about 5 minutes. Add the baking powder and stir with a wooden spoon . Immediately you'll see the puree rise . Reserve. Preheat oven to 180 º C. Grease a pan with butter and sprinkle it with flour .In a bowl beat the eggs with the sugar until it forms a smooth foam. Add the ground almonds , flour and orange puree . Stir gently , but dissolve the lumps. Put it in the mold, sprinkle with almonds in sticks involved in flour and bake approximately for 1 hour ( do the toothpick test ) . At the end of this time , remove from oven and sprinkle with powdered sugar.
A partir do mês de março os aniversários de amigos e familiares proliferam como borboletas e ando sempre numa azáfama a cozinhar um ou outro doce para levar para as tão sempre desejadas e benvindas festas de aniversário. Este é um bolo delicioso, aromático, apetecível e que agradou tanto a todos que mal tive tempo de fotografar a primeira fatia e, num ápice, tinha desaparecido. Já era final de tarde e tinha arrefecido um pouco, pelo que sugiro, se for esse o caso, de o acompanharem com uma fumegante chávena de chá para não perderem pitada do sabor maravilhoso que vai perdurar após a primeira fatia!
Ingredientes:
- 3 laranjas ou doce de laranjas inteiras com pau de canela
- 1 colher de chá de fermento
- 6 ovos
- 250g de açúcar em pó
- 240g de amêndoa moída
- 100g de farinha
- 90g de amêndoa palitada
Lavar as laranjas e cozer num tacho com água durante 1h. No meu caso, tinha feito doce de laranjas inteiras [com casca também] no dia anterior e decidi aproveitar, reduzindo-as a puré juntamente com uma laranja descascada, mas escaldada em água a ferver cerca de 5 minutos. Juntar o fermento e mexer com uma colher de pau. Imediatamente verá o puré a crescer. Reservar. Pré-aquecer o forno a 180ºC. Untar uma forma com manteiga e polvilhá-la com farinha. Numa tigela bater os ovos com o açúcar até obter uma espuma homogénea. Adicionar a amêndoa moída, a farinha e o puré de laranja. Mexer delicadamente, mas desfazendo os grumos. Deitar na forma, polvilhar com amêndoas palitadas envolvidas em farinha e levar ao forno aproximadamente 1h (fazer teste do palito). Ao fim desse tempo, retirar do forno e polvilhar com açúcar em pó.
Hola Aída querida ese queque de naranja se ve una delicia!,, que tengas un bendecido resto de semana
ReplyDeleteHi Aida! I imagine how fast it is gone, looks really sweet and delicious! To be honest, I wouldnt have thought of this match of flavors but it inspires me a lot and Id be curious to have a piece! Your cakes always make me watering! Have a great day my dear, hugs! xo
ReplyDeletemmmm delicious....these pics make me hungry
ReplyDeletekisses
Adorei o interior desse teu bolo, que apetitoso!
ReplyDeleteUma verdadeira tentação :)
ReplyDeleteBeijinhos
É o bolo inteiro pro blog do lado, faxavor!!!! Que bom aspecto, ó Aida, isto devia ser proíbido.
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ReplyDeleteJust follow me there and I follow back!
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Adoro bolos com amêndoa.
ReplyDeleteEsse além de lindo tem um interior delicioso
Essa fatia esta uma tentaçaõ
bjs