I recently decided to bake these two delicacies for a Sunday afternoon snack for two different but at the same time inseparable reasons - because I love the acidulous flavour of fresh lemons [I have lemon trees scaterred around my parents' yard], but also because my mother and my niece [both called Madeleine]were ill, with a terrible flew - and I also love them dearly. They were easy to make and easier to eat! Therefore I invite you to prepare a pot full of steamy tea - this freezing weather demands it - while you prepare this super easy and really fast recipe, who knows, to pamper your beloved ones!
Lemon Madeleines and Lemon Muffins with Bitter Chocolate
Ingredients:
- 4 eggs - room temperature
- 120gr sugar
- a pinch of salt
- 180 gr flour [sifted with the yeast]
- 1 teaspoon of yeast
- 100gr melted butter - room temperature
- 3 teaspoons of lemon zest
- 1 black chocolate: Lindt [fleur de Sel] e chocolate sprinkles
Pre-heat the oven 190ºC/gas 5
Preparation:
If you use silicone baking moulds just smear it with a bit of butter.
In a bowl put the eggs, the sugar and the salt and use the mixer to blend them (5m tops]. Slowly add the flour sifted with the yeast to the egg mix. Use the mixer to blend all. Add lemon zest to the butter. Stir with a spoon, to mix up well everything. Mix just until the dough is homogenous.
In a bowl put the eggs, the sugar and the salt and use the mixer to blend them (5m tops]. Slowly add the flour sifted with the yeast to the egg mix. Use the mixer to blend all. Add lemon zest to the butter. Stir with a spoon, to mix up well everything. Mix just until the dough is homogenous.
Put the dough of the madeleines and of the muffins [the same dough] in the baking moulds, bearing in mind not to fill them to top. Put in the pre-heated oven until it's cooked - test it with toothpick to confirm it's baked. Take it out and unmold. I melted a chunk of chocolate directly in the microwaves and dipped the muffin there!!!
Recentemente decidi fazer estes dois petiscos para um lanche de domingo à tarde, por dois motivos diferentes, mas absolutamente indissociáveis - pelo fato de adorar o sabor ácido do limão (os meus pais têm limoeiros espalhados pelo quintal] e pelo fato da minha mãe e sobrinha [ambas chamadas Madalena] estarem doentes com gripe - e eu também as adoro. Foram fáceis de fazer e de comer então nem se fala! Por isso convido-vos a preparar um bule cheio de chá quentinho - este tempo gelado também não pede outra coisa - enquanto fazem esta receita super fácil e rápida, quiçá para mimarem também alguém que vos é querido!
Madalenas de Limão e Muffins de limão com chocolate preto
Ingredientes:
- 4 ovos grandes à temperatura ambiente
- 120gr de açúcar
- 1 pitada de sal
- 180 gr de farinha [peneirada com o fermento]
- 1 colher de chá de fermento
- 100gr de manteiga derretida, fria, à temperatura ambiente
- 3 colheres de (chá) de raspa de limão
- 1 chocolate Lindt [fleur de Sel] e chocolate granulado
Pré-aquece o forno a 190ºC/gás 5
Preparação:
Se usares formas de silicone pincela com um pouco de manteiga (derretida não precisa de farinha).
Numa taça bate com a batedeira, os ovos com o açúcar e o sal, durante (+/-) 5 minutos. Junta aos poucos a farinha peneirada com o fermento e adiciona à mistura dos ovos. Bate até ficar tudo misturado. Adiciona a raspa de limão à manteiga. Mexe com uma colher de pau, para envolver a manteiga na massa. Misturas apenas até a massa ficar homogénea.
Coloca a massa das madalenas e dos muffins nas formas, tendo o cuidado de não encheres totalmente até cima. Leva ao forno pré-quente até estar cozido - usa um palito para confirmar.
Retira do forno deixa arrefecer - desenforma. Eu derreti diretamente um pedaço de chocolate no microondas e mergulhei lá os muffins!!!
Aida, você me deixou com água na boca.
ReplyDeleteEu acredito que além das fotos, um bom texto pode vender uma comida muito bem. Dá pra imaginar o sabor só de você fala.
Passei mal!
i'd love to have this now!
ReplyDeletemake me soooo hungry x
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Miss Kwong - Art and Fashion
Oie!!
ReplyDeleteSeu blog é muito lindo, repleto de conteúdos incriveis :)
E já estou seguindo, é claro!
Ficarei muito feliz se puder visitar e seguir o meu também!
Tenha uma quinta-feira!
Beijo grande.
samifobia.blogspot.com
Maffins are my faves but i've always wanted to make madelines by myself )
ReplyDeletehttp://acupofmary.blogspot.com/