Everyday life is the special occasion!

January 26, 2012

Lemony Flavour - Madeleines and Muffins


I recently decided to bake these two delicacies for a Sunday  afternoon snack for two different but at the same time inseparable reasons - because I love the acidulous flavour of fresh lemons [I have lemon trees scaterred around my parents' yard], but also because my mother and my niece [both called Madeleine]were ill, with a terrible flew - and I also love them dearly. They were easy to make and easier to eat! Therefore I invite you to prepare a pot full of steamy tea - this freezing weather demands it - while you prepare this super easy and really fast recipe, who knows, to pamper your    beloved ones!

Lemon Madeleines and Lemon Muffins with Bitter Chocolate

 Ingredients:
  •  4 eggs - room temperature
  •  120gr sugar
  •  a pinch of salt
  •  180 gr flour [sifted with the yeast]
  •  1 teaspoon of yeast
  •  100gr melted butter - room temperature
  • 3 teaspoons of lemon zest
  • 1 black chocolate: Lindt [fleur de Sel] e chocolate sprinkles

Pre-heat the oven 190ºC/gas 5

Preparation:
 
If you use silicone baking moulds just smear it with a bit of butter.

In a bowl put the eggs, the sugar and the salt and use the mixer to blend them (5m tops]. Slowly add the flour sifted with the yeast to the egg mix. Use the mixer to blend all. Add lemon zest to the butter. Stir with a spoon, to mix up well everything. Mix just until the dough is homogenous.
 
Put the dough of the madeleines and of the muffins [the same dough] in the baking moulds, bearing in mind not to fill them to top. Put in the pre-heated oven until it's cooked - test it with toothpick to confirm it's baked. Take it out and unmold. I melted a chunk of chocolate directly in the microwaves and dipped the muffin there!!!



Recentemente decidi fazer estes dois petiscos para um lanche de domingo à tarde, por dois motivos diferentes, mas absolutamente indissociáveis - pelo fato de adorar o sabor ácido do limão (os meus pais têm limoeiros espalhados pelo quintal] e pelo fato da minha mãe e sobrinha [ambas chamadas Madalena] estarem doentes com gripe - e eu também as adoro. Foram fáceis de fazer e de comer então nem se fala! Por isso convido-vos a preparar um bule cheio de chá quentinho - este tempo gelado também não pede outra coisa - enquanto fazem esta receita super fácil e rápida, quiçá para mimarem também alguém que vos é querido!

 Madalenas de Limão e Muffins de limão com chocolate preto

 Ingredientes:
  •  4 ovos grandes à temperatura ambiente
  •  120gr de açúcar
  •  1 pitada de sal
  •  180 gr de farinha [peneirada com o fermento]
  •  1 colher de chá de fermento
  •  100gr de manteiga derretida, fria, à temperatura ambiente
  • 3 colheres de (chá) de raspa de limão
  • 1 chocolate Lindt [fleur de Sel] e chocolate granulado

Pré-aquece o forno a 190ºC/gás 5

Preparação:
 Se usares formas de silicone pincela com um pouco de manteiga (derretida não precisa de farinha).

Numa taça bate com a batedeira, os ovos com o açúcar e o sal, durante (+/-) 5 minutos. Junta aos poucos a farinha peneirada com o fermento e adiciona à mistura dos ovos. Bate até ficar tudo misturado. Adiciona a raspa de limão à manteiga. Mexe com uma colher de pau, para envolver a manteiga na massa. Misturas apenas até a massa ficar homogénea.

Coloca a massa das madalenas e dos muffins nas formas, tendo o cuidado de não encheres totalmente até cima. 
Leva ao forno pré-quente até estar cozido - usa um palito para confirmar.
Retira do forno deixa arrefecer - desenforma. Eu derreti diretamente um pedaço de chocolate no microondas e mergulhei lá os muffins!!!

 










4 comments:

  1. Aida, você me deixou com água na boca.
    Eu acredito que além das fotos, um bom texto pode vender uma comida muito bem. Dá pra imaginar o sabor só de você fala.
    Passei mal!

    ReplyDelete
  2. i'd love to have this now!
    make me soooo hungry x

    Follow me on:
    Miss Kwong - Art and Fashion

    ReplyDelete
  3. Oie!!

    Seu blog é muito lindo, repleto de conteúdos incriveis :)
    E já estou seguindo, é claro!

    Ficarei muito feliz se puder visitar e seguir o meu também!

    Tenha uma quinta-feira!
    Beijo grande.

    samifobia.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Maffins are my faves but i've always wanted to make madelines by myself )

    http://acupofmary.blogspot.com/

    ReplyDelete