If ever there are dishes that fit perfectly both the cold days [in the coziness and warmth of our house] as the milder temperatures [in the courtyard, for a summer lunch get-together] and always taste wonderfully, this is one of them. The seasoning hot sauce, the appetizing white, soft, dense and tender beans, the tasty chorizo contrasting with the freshness of the prawns and cuttlefish and the aroma of fresh coriander result in a range of ingredients and blend of flavors that make this cuttlefish stew absolutely delicious.
Ingredients:
- 500g of cooked white beans
- 600g of clean cuttlefish cut into pieces
- 8 prawns
- 125ml olive oil
- 1 large onion, chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 100g of chorizo, diced
- 1 can of tomatoes, into cubes
- 3 chilis
- 250 ml of white wine
- 2 carrots cut into cubes
- coriander leaves
- qs salt
In a wide pan on the stove take the olive oil, onions, garlic. Stir and let it cook without caramelizing.Add the chorizo and let it fry a bitthe chorizo. Add the tomatoes and let it all cook very well. Add the cuttlefish and season with salt. Add the carrots and the white wine. Stir, cover and cook over medium heat, for about 20 minuts.When the cuttlefish is soft and tender, add the beans and the shrimp. Stir, cover and let cook for another 10 minutes, until the shrimp is cooked and the sauce becomes very tasty. Finally, add the coriander leaves.
Se há pratos que se adaptam perfeitamente tanto a dias frios [no aconhego da casa quentinha] quanto a temperaturas mais amenas [no pátio, num almoço de verão]e sabem sempre maravilhosamente, este é um deles. O tempero do molho picante, o apetitoso feijão branco, suave, denso e macio, o saboroso chouriço contrastando com a frescura dos camarões e dos chocos e o aroma dos coentros frescos resultam numa panóplia de ingredientes e mistura de sabores que tornam esta feijoada de chocos absolutamente deliciosa.
- 500g de feijão branco cozido
- 600g de choco limpo cortado em pedaços
- 8 camarões
- 125ml azeite
- 1 cebola grande picada
- 3 dentes de alho picados
- 100g de chouriço de carne cortado em cubinhos
- 1 lata de tomate aos cubinhos
- 3 malaguetas
- 250 ml de vinho branco
- 2 cenouras cortadas em cubinhos
- Folhas de coentros
- Sal q.b.
Num tacho largo leve ao lume o azeite, a cebola, o alho. Mexa e deixe refogar sem deixar alourar.Adicione o chouriço e a malagueta.Deixe o chouriço fritar um pouco.Junte o tomate e deixe refogar tudo muito bem. Adicione o choco.Tempere com sal. Junte a cenoura e o vinho branco. Mexa, tape e deixe cozinhar em lume médio, aproximadamente 20 minutos.Quando o choco estiver tenrinho, junte o feijão e o camarão.Mexa, tape e deixe cozinhar cerca de mais 10 minutos, até que o camarão fique cozido e o molho fique apurado. Por fim, junte as folhas de coentros.
Gostei desse aspecto bem caseiro e reconfortante, que maravilha!
ReplyDeleteAinda no domingo comi uma ahahahahah!!! Mas com feijão vermelho e sem o camarão, lol. Tem tão bom ar que comia outra agora.
ReplyDeletehttp://bloglairdutemps.blogspot.pt/
Morning Aida! I didnt know this recipe but definitely it must be so tasty and delicious, the perfect dish to indulge in a cold wintery day. Plus, it looks really delicious! Happy Wed my dear, many kisses! xo
ReplyDeleteNunca fiz uma comida assim ,mas tenho a certeza que ia gostar
ReplyDeleteO aspecto esta uma verdadeira delicia
bjs
I can't eat the shellfish, but you're reminding me that I promised my husband to make pasta fazool. Which is basically this stew minus the fish. Thanks!
ReplyDeleteLook sooooo delicious, I am hungry when I see your picture.
ReplyDeletehttp://curtainmake.yolasite.com/