I have to myself that somewhere in my family tree, there will be traces of Italian origins, because my passion for all that is Italian food is fervent and rapturous. This pasta dish, delicious, comforting, easy and very practical to make is a reproduction of a recipe that I tasted a while ago with a group of friends in a restaurant and, by guessing flavors and sharing hints, it resulted in a very pleasing dish that will be devoured in a jiffy!
Ingredients:
- Rigatoni pasta
- 400g. Spinach
- 200 g. Gorgonzola Cheese
- 3 cloves of Garlic
- 1/2 Onion
- 30 ml White Wine
- Cream 100 ml
- olive oil
- nutmeg
- salt
- black pepper
- piri piri
Chop the onion and garlic and fry them in extra virgin olive oil. When they are already slightly golden add the spinach, let it wilt, and season with a little salt (note: the cheese is already salty!),adding Pepper, chili and nutmeg. Mix in the wine, cover up the pot, and let it cook on low heat for about 5 minutes.
Place the rigatoni in the boiling water and add salt letting it cook until al dente.
As it bakes, in a frying pan, apart, melt the Gorgonzola and join the cream, stirring constantly, until the sauce reaches the desired consistency. Join this sauce to the spinach leaves and let it on low heat, stirring occasionally. After the pasta is boiled, take out all the water and runs up and puts up a little olive oil, add the cheese sauce, sprinkle it with nuts and serve immediately.
Tenho cá para mim que algures, na minha árvore genealógica, há-de haver vestígios de origens italianas, pois a minha paixão por tudo o que é comida italiana é fervorosa e arrebatadora. Este prato de massa, delicioso, reconfortante, fácil e muito prático de confeccionar é uma reprodução de uma receita que provei aqui há uns tempos com um grupo de amigas num restaurante e que, por adivinhação de sabores e palpites partilhados resultou num prato muito prazeroso que se devora num instantinho!
Ingredientes:
- massa Rigatoni
- 400g. de Espinafres
- 200g. de Queijo Gorgonzola
- 3 dentes de Alho
- 1/2 Cebola
- 30 ml de Vinho Branco
- 100 ml Natas
- Azeite q.b.
- Noz-Moscada q.b.
- Sal
- pimenta preta q.b.
- piri piri q.b.
Pica-se
a
cebola e o alho e fritam-se em azeite. Quando já estiverem lourinhos
juntam-se os espinafres, que se deixam murchar, e temperam-se
com um pouco de sal (atenção: o queijo já é salgado!), pimenta, piri
piri e noz-moscada. Junta-se o vinho, tapa-se o tacho, e deixa-se
cozinhar em lume brando durante 5 minutos.
Coloca-se a massa a cozer em água e sal até ficar al dente.
Enquanto
coze, numa sertã, à parte, derrete-se o Gorgonzola e
juntam-se as natas, mexendo sempre, até atingir a consistência de molho
desejada. Junta-se este molho aos espinafres e deixa-se em lume brando,
mexendo de vez em quando. Depois de
estar cozida, escorre-se junta-se o molho do queijo, polvilham-se as nozes e
serve-se de imediato.
bon appetit!
ReplyDeleteThis looks so yummy. I want to try it one day. You are a perfect cook!
ReplyDeletexx
yummy! I must do this!
ReplyDeleteEu pagava para ter comido isto...outra vez! :) Kisses my talented Babe
ReplyDeleteTem cá um aspeto, mesmo booooom!!!!
ReplyDeletehttp://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt/
Hola Aída querida esos rigatoni se ven muy rincós,, lo único es que mis niños odian la espinaca
ReplyDeleteOf course you're Italian, because you're perfect. That looks amazing. And served with bread and olives. Che bella!
ReplyDeleteI believe the same cara!:) And I always enjoy your recipes, your family and friends are so lucky to have such a great cook!:P The rigatoni inspires me, I have to confess that I never had them in this way but I think the combo of flavors is so well blended: gorgonzola and walnuts go well together, while the spinach just break the intense taste of the cheese, this is a super gourmet dish dear!:) Kisses! xo
ReplyDeleteQue belo prato de massa,podia estar na minha mesa ao jantar...
ReplyDeletebjs
Qué plato de pasta tan atractivo, me encanta la mezcla de verduras y queso, una delicia. Besos
ReplyDeleteHola Aida. Después de unas largas vacaciones, toca volver a la rutina. Yo también tengo debilidad por la comida italiana, y más después de visitar hace unos años la bella Toscana. Un plato de pasta de mi completo agrado!!!. Besos y que pases un feliz fin de semana.
ReplyDeleteQue buena pinta tiene la pasta preparada de esa forma!!!! Tiene que estar riquísima!!!
ReplyDeleteUn besito,
Sandra von Cake