This is a sweet that I associate immediately to my childhood and to Easter, for it was always present at our table by then. Although not originally from Portugal, it is thought to have Turkish or Arab origins, it is a very popular sweet in our culture and it is part of the traditional Portuguese cuisine. It is a delicious, simple, economical, dessert you can serve at any time of the year, but, for me, it will always be associated with Easter, to my mom with an apron in the kitchen that smelled of lemon, cinnamon and hot milk, to the ritual of stirring the rice into the pan and scrape the rice pudding that was clinging to the bottom with a wooden spoon and eat it straight from there while still warm, to the detail of adorning each of the plates and platters with different motives. This Easter, invariably, there will be sweet rice to our table, but this time, I've done it myself!
Ingredients:
- 500gr rice
- 800gr sugar
- 3L milk
- water
- salt
- 1 lemon
- 1 cinnamon stick
Bring to boil a pot of water [about a pint] and a pinch of salt. When the water boils, add the rice and once it boils, cook the rice for 2 minutes. Meanwhile, bring the milk to a boil with the cinnamon stick and lemon peel - if the lemon is large, like this, suffice three pieces. When the rice has opened, pour it into the boiling milk. Bake, uncovered, over low heat. Stir regularly to keep it from clinging to the bottom of the pan. When it starts to boil, add the sugar, stirring well. Leave the rice in a low fire for a few minutes without boiling - the whole process takes approximately 30-35 minutes. Pour into bowls, platters or serving plates and sprinkle with cinnamon to taste.
Este é um doce que associo imediatamente à minha infância e à Páscoa, pois nunca faltava à nossa mesa por essa altura. Embora não sendo originário de Portugal, julga-se que terá origens turcas ou árabes, é um doce muito apreciado na nossa cultura e faz parte da cozinha tradicional portuguesa. É uma sobremesa deliciosa, simples, económica, que se pode servir em qualquer altura do ano, mas que, para mim, estará sempre associada à Páscoa, à minha mãe de avental na cozinha que cheirava a limão, canela e leite quente, ao ritual de mexer o arroz na panela e de rapar o arroz doce ainda quente que ficava agarrado ao fundo com uma colher de pau e a comê-lo diretamente de lá e ao pormenor de enfeitar cada um dos pratos e travessas com motivos diferentes. Esta Páscoa, invariavelmente, haverá arroz doce à nossa mesa, mas desta vez, é feito por mim!
Ingredientes:
- 500gr arroz Carolino
- 800gr açúcar
- 3l leite
- água
- sal
- 1 limão
- 1 pau de canela
Leve ao lume um tacho com água [aproximadamente meio litro] e uma pitada de sal. Quando a água ferver, junte o arroz e, assim que levantar fervura, deixe cozer o arroz durante 2 minutos. Entretanto, leve o leite a ferver com o pau de canela e a casca de limão - se o limão for grande, como este, bastam três pedaços. Quando o arroz tiver aberto, deite-o no leite a ferver. Deixe cozer, destapado, em lume brando. Vá mexendo com regularidade para evitar que fique agarrado no fundo do tacho. Quando voltar a ferver, junte o açúcar, mexendo bem. Deixe o arroz ao lume, muito brando, durante uns minutos sem deixar ferver - todo o processo leva aproximadamente 30-35 minutos. Deite em taças, pratinhos ou travessas e polvilhe com canela em pó a gosto.
Eu adoro arroz doce e há muito tempo que não como...
ReplyDeleteThis is so so cool! Looks super yummy :) I'll have to try it out sometime
ReplyDeletefollow me, I'll follow you back!
http://withlov32012.blogspot.ca/
This looks so delicious. You are a great cook! I'm so hungry now. Your photos are great as always.
ReplyDeletexx
Well, nice to try, to feel childhood again!
ReplyDeleteThanks ... :-)
Nice day, my dear! :-D
looks so yummy ;)
ReplyDeletehttp://www.cristinasurdu.com/
I love this sweet rice!!! Mmmmm
ReplyDeleteKises,
Sandra von Cake
Gosto imenso de arroz doce ainda quentinho, uma maravilha!
ReplyDeleteCiao Aida! You know, I always read and see this recipe and it inspires me so much! I never had sweet rice but the ingredients are so good so I think I could definitely love it!! Yours looks fab, congrats!! Have a great day dear, bug hugs!:*♥
ReplyDeleteAída tu no sabes como yo adoro el arroz con leche. Y nunca había conseguido una buena receta
ReplyDeleteCariños
Muy Aída no sabes lo que yo adoro el arroz con leche .. Nunca había conseguido una buena receta
ReplyDeleteCariños
Gosto muito de arroz doce, mas nunca me atrevi a fazer. Não há nenhum arroz doce com o mesmo sabor do da minha avó. É um dos sabores da minha infância.
ReplyDeleteUma doce Páscoa!
Beijinhos
That's look so amazing and I'm that so hungry;)
ReplyDeletei never eat sweet rise..but i will try to do. look so good!
ReplyDeletehttp://honeyandcotton.wordpress.com/
Never had this before but it looks yummy! X
ReplyDeletewww.fashion-attacks.com
Such a lovely post ^_^
ReplyDeleteMany kisses,
Nicole
www.nicoleta.me
são tão boas estas memórias...
ReplyDeleteo teu arroz está mm como eu gosto :D
bjinhos
It looks GREAT! One of my favorite (I'm Sicilian) Mediterranean desserts.
ReplyDeleteNão suporto arroz doce... é que é mesmo daquelas coisas que só de olhar para fotos fico altamente nauseada, eheheh. Assim como assim também não celebro a Páscoa, por não ser católica, nem sequer cristã, mas como celebro a boa mesa, vou fazer um fola transmontanoi, yummyyyyy e vou ver a série sobre a Biblia porque o meu puto é muito curioso com o catolicismo, e eu deixo-o ser.
ReplyDelete