Everyday life is the special occasion!

November 04, 2015

Roasted Apples - Childhood Memories #14

Roasted apples were a treat I enjoyed so much during my childhood. Growing up on Sundays afternoons, while watching westerns [yes, you're reading right and I would watch them all] I  had roasted apples in the oven, sometimes served with a generous portion of vanilla ice cream [a combination I highly recommend]. Roasting apples gives them a wonderful, deepened flavor and a great chewy texture - the inner moisture evaporates and natural sugars caramelize and intensify.You can serve them as a snack or a dessert [which was the case]. Perfect for a chill night comforting treat!

Ingredients:
  • apples
  • cinnamon sticks
  • raisins
  • nuts
  • brown sugar
  • water

Preheat your oven to 19. Rinse and dry the apples. Using  an apple corer, cut out the core. Put the apples in a baking dish and stuff each apple with the the cinnamon sticks, brown sugar, raisins and chopped nuts. Pour more sugar over the apples. Sprinkle with water. Bake at 190°C for about 45 minutes, until the apples are cooked through and tender, but not overcooked and mushy. When done, remove the apples from the oven and baste them with the juices from the pan.

Ingredientes:
  • maçãs 
  •  paus de canela
  •  passas de uva
  • nozes
  • açúcar amarelo
  •  água
Pré-aqueça o forno a 190º. Lavar e secar as maçãs. Usando um descaroçador de maçãs, cortar o núcleo. Coloque as maçãs numa assadeira e encha cada maçã com os paus de canela, açúcar amarelo, passas e nozes picadas. Despeje mais açúcar sobre as maçãs. Polvilhe com água. Asse no forno pré aquecido a 190 ° C  aproximadamente 45 minutos, até que as maçãs estejam cozidas e macias, mas não cozidas demais e moles. Quando pronto, retire as maçãs do forno e regue-os com o sumo que verteu no tabuleiro.


7 comments:

  1. Gosto bastante de maças assadas e as que mostras estão fantásticas!

    ReplyDelete
  2. É do mais simples que há mas do mais reconfortante que podemos comer no outono! Em miuda fazia-as para mim e para a minha avo! Beijinhos

    ReplyDelete
  3. Só gosto de maçãs assadas em contexto salgado, achas normal??? Tipo num assado de carne, junto sempre ás batatas, cenouras, couves de bruxelas e alho umas quantas maçãs, e se for tempo disso, tomates também. Só como maçã assada se estiver temperada com ervas da provença, azeite e sal looool, granda maluca!!
    http://bloglairdutemps.blogspot.pt/

    ReplyDelete
  4. I have to try this with the kids. I never had roasted apples before.

    ReplyDelete
  5. Yo habitualmente las aso con limón y canela, voy a probar tu receta, me parece una mezcla otoñal y deliciosa. Un abrazo preciosa

    ReplyDelete
  6. I love them! I alway eat these apples for Christmas!


    http://anna-alina.blogspot.com/

    ReplyDelete