I'd been thinking about attempting a lemon curd recipe for a while , a versatile jam that can be used both as a filling or topping for cakes , pies and tarts, as a base for other desserts or simply to spread over sandwiches , croissants or scones. For lovers of acidic flavors like me, this is the ideal dessert , even to offer friends , as was the case !
Ingredients:
- juice of 6 lemons
- zest of 6 lemons
- 500g Sugar
- 150g unsalted butter (I used Mimosa )
- 6 eggs
In a pan , put the sugar , lemon zest , butter and lemon juice . Bring to the boil and allow to melt , stirring occasionally . When it starts boiling , simmer for 3 minutes . Then let it cool about 8 minutes. Then , break the eggs into a bowl and beat well with a wire rod . The secret is here, I think. Gradually , and as you beat , slowly add the syrup , always beating vigorously between each portion of the syrup that is being added to the eggs, so that it doesn't curdle. Put back in the pot . Cook over low heat stirring constantly ( this step is extremely important! ) until thickened .Turn off the heatbefore it starts to boil . Let cool for about 10 to 15 minutes. Store in jars that close well . When cold , store the jars in the fridge .
Andava há já algum tempo desejosa de experimentar o lemon curd, um doce versátil que pode servir de cobertura ou recheio para bolos, tortas e tartes, como base para outras sobremesas ou simplesmente para barrar pão, tostas, croissants ou scones.Para os amantes dos sabores ácidos como eu, este é o doce ideal, até para oferecer às amigas, como foi o caso!
Ingredientes:
- sumo de 6 limões
- raspa de 6 limões
- 500g de açúcar
- 150g de manteiga sem sal (usei Mimosa)
- 6 ovos
Num tacho, coloque o açúcar, a raspa de limão, a manteiga e o sumo de limão. Leve ao lume e deixe derreter, mexendo de vez em quando. Quando começar a ferver, deixe ferver durante 3 minutos. Depois, deixe arrefecer cerca de 8 minutos. Então, parta os ovos para uma tigela e bata-os muito bem com uma vara de arames. O segredo está aqui, julgo eu. Aos poucos e enquanto bate, junte em fio a calda, batendo sempre energicamente entre cada adicionação da calda aos ovos, para não talhar. Coloque novamente no tacho. Deixe cozinhar em lume brando sem parar de mexer (este passo é extremamente importante!) até engrossar. Apague o lume antes de começar a ferver. Deixe arrefecer durante cerca de 10 a 15 minutos. Guarde em frascos que vedem bem. Depois de frio, guarde os frascos no frigorífico.
Nunca probé una mermelada de limón Aída querida !, pero la acidez del limón me encanta ¡, que tenga un óptimo medio de semana
ReplyDeleteBesos
Looks really delicious
ReplyDeleteKisses
Aga
Check my new post:
How to wear tartan trend?
www.agasuitcase.com
Already done it, see here:
ReplyDeletehttp://conigliogiallo.blogspot.it/2014/02/lemon-curd-tarts.html
But want to try your recipe, with your tips, it seems more thick than mine ;-)
Gosto imenso de curd de limão, pois tudo o que leva limão é do meu agrado!
ReplyDeleteO que mostras tem uma cor fantástica!
I consider myself your friend so please, I have to taste it super soon from you!:P Yum, it looks delicious Aida, fresh and perfect for many recipes. Happy Wed my dear, hugs! x
ReplyDeleteAdoro e esse ficou uma delicia
ReplyDeleteGosto de o comer á colherada
bjs
AMO lemon curd - já deves saber disso eheh - mas faço uma receita diferente dessa. Agora tenho fome, obrigada!!!
ReplyDeletehttp://bloglairdutemps.blogspot.pt
I love lemon anything! That looks SO good. And I love your thumb ring.
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