Everyday life is the special occasion!

December 23, 2014

Spiced Apple Cake


My kitchen is flooded with the Christmas scent from the mixture of spices that abounds in my cake. The preparations for Christmas Eve night start today, with a booster dose of candy in a typical frenzy with which I do not even know how to live without anymore. This will be the first cake to be eaten tomorrow, or rather one just like it, because as it was the first time I was baking it I wanted to try one first to assure that it would turn out good. I assure you that both the warm and sweet aroma that emanates from it as well as the tempting texture combined with a delicious and comforting flavor will make a real delight in your holiday table, all in a generous bite.


Ingredients:
  • 1 teaspoon of cinnamon powder
  • 1 tablespoon anise powder
  • 1 teaspoon cloves coffee powder from India
  • 1 teaspoon nutmeg  powder
  • 3 apples
  • 1 lemon
  • dark brown sugar
  • 2 flour mugs
  • 1 and 1/2 cup sugar
  • 1 teaspoon baking soda
  • 4 eggs
  • 150ml liquid butter

Peel and cut the apples into half moons and sprinkle with cinnamon, dark brown sugar and leave to marinate in the juice of 1 lemon. Beat eggs together with the sugar and the butter to form a foam. In a separate bowl join the flour, baking soda and the mixture of spices. Add to liquid ingredients and beat. Grease a pan with butter and sprinkle with flour. Pour the cake batter and fill the mold with apples cut vertically. Take the pre-heated oven at 180 ° for about 1h[make the toothpick test].



A minha cozinha está inundada do perfume natalício proveniente da mistura das especiarias que abunda no meu bolo.Os preparativos para a noite de consoada começam hoje, com uma dose reforçada de doces, num frenesim habitual com o qual eu já nem sei viver. Este será o primeiro bolo a ser comido amanhã , ou melhor um igual a ele, pois como foi a primeira vez que o fiz quis experimentar primeiro se ficaria bom. Garanto-vos que tanto o aroma quente e doce que dele emana quanto a textura tentadora que apresenta aliados a um sabor delicioso e reconfortante fará a verdadeira delícia na vossa mesa natalícia, tudo numa dentada generosa. 


Ingredientes:
  • 1 colher de sopa de canela em pó
  • 1 colher de café de anis em pó
  • 1 colher de café cravinhos da Índia em pó
  • 1 colher de café de noz moscada em pó
  • 3 maçãs
  • 1 limão
  • açúcar mascavado escuro
  • 2 canecas farinha
  • 1 e 1/2 caneca de açúcar
  • 1 colher de chá de bicarbonato de sódio
  • 4 ovos
  • 150ml manteiga líquida

Descascar e cortar as maçãs em meias luas e polvilar com canela, açúcar mascavado escuro e deixar a marinar no sumo de 1 limão.  Bater os ovos juntamente com o açúcar e a manteiga até formar uma espuma. Numa taça separada envolver a farinha, o bicarbonato de sódio e a mistura de especiarias. Juntar aos ingredientes líquidos e bater. Untar uma forma com manteiga e polvilhar com farinha. Verter a massa do bolo e encher a forma com as maçãs cortadas na vertical. Levar ao forno pré aquecido a 180º cerca de 1h [fazer teste do palito].
















11 comments:

  1. Lovely! I can smell it all the way here in Chicago. I'm beginning my preparations today, too. I already have three kinds of cookies (including the cuccidati), and today I'm making pumpkin cookies and chocolate fudge. Tomorrow, lasagna of course! Merry Christmas, my dear friend!

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  2. thanks for sharing...this apple cake look so delicious..
    kisses

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  3. Aromático, tierno y sano, me encanta Aida, es un bizcocho fantástico. Feliz Navidad preciosa

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  4. Delicious post!!!!

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    ❊#ª“˜¨ ᴺᴵᴳᴴᵀ﹗
    Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo 2015!!!
    ♥Besos, desde España, Marcela♥

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  5. Esse teu bolo está bem rico e tão apetitoso!
    Votos de Boas Festas para todos aí em casa e obrigada pela tua simpatia nos comentários no meu blog :)

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  6. y deseo que tengas una feliz Navidad y un próspero año nuevo junto a l tus seres queridos
    Cariños

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  7. My Dear, I wish you Merry Christmas! I am sure it will be delicious!

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  8. maçã e mixed spice para mim é um regresso ao meu Natal em Manchester, e todos os anos desde aí que são sabores e temperos que não saem da minha cozinha. Na verdade nem toda a gente gosta, mas eu deliro com esses sabores, uso-os o Inverno inteiro, desde doces a bolos e no meu mulled wine...
    http://bloglairdutemps.blogspot.pt/

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  9. Mnham mnham..))) Que bolo fantástico! Tão rico! Parece muito fofo e bem húmido, deliciosoooo!))))
    Um beijinho grande para ti querida* ;)

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