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December 11, 2014

Ossos da Suã


This typical Portuguese tidbit fills both my stomach and soul withfsuch good memories! Few things in our food will be as equally delicious and easy to cook. These bones are from the back bone of the pig and they come out deboned . I usually buy them in the traditional butchers in the city market so I can choose the ones that have more meat clinging to them, so that I then cook them  in the simplest way, the way I enjoy the most. In my city, in Coimbra, located in a small alley, the restaurant Manel do Ossos owes its name to its founder, expert in these bones confection and scene of many lively and convivial dinners, that still today continues to be a reference in the tasting of this specialty. These were the fond memories and this was the tasty spicy taste that I wanted to  bring to the table this past weekend - appetizing bones that are eaten by using your hands, very hot and accompanied by a great red wine and generous slices of bread.

Ingredients:

  • pork bones (from its back bone)
  • salt
  • garlic
  • chili
Wet the bones in water and sprinkle them with abundant coarse sea salt. Store in the refrigerator until the next day. Shake off excess salt and cook the bones for about 45 minutes in the pressure cooker or 75 minutes in an open pan in boiling water with garlic cloves and chillies to taste. Serve hot.



Este petisco bem português enche-me o estômago e a alma de tão boas recordações! Poucas coisas na nossa gastronomia serão tão igualmente deliciosas e fáceis de confecionar.Estes ossos são a coluna vertebral do porco e saem do desossar do lombo. Normalmente costumo comprá-los nos tradicionais talhos do mercado pois assim posso escolher aqueles que têm mais carne agarrada, para os poder cozer da forma mais simples, o modo que mais aprecio. Na minha cidade, em Coimbra, situado num pequeno beco, o Restaurante Zé Manel dos Ossos deve o nome ao seu fundador, especialista nestes osso e cenário de muitos e animados jantares de convívio, continua a ser uma referência para o degustar desta especialidade. Foram estas lembranças saudosas e este paladar apetitoso e bem picante que quis ter à mesa este passado fim de semana - ossos saborosíssimos que se comem à mão, bem quentes e acompanhados por um bom vinho tinto e generosas fatias de broa.

Ingredientes:
  • ossos de porco (coluna)
  • sal
  • alhos
  • malaguetas
Molhe os ossos em água e salpique-os de sal marinho grosso, abundante. Guarde no frigorífico até ao dia seguinte. Sacuda o excesso de sal e coza os ossos durante cerca de 45 minutos na panela de pressão ou 75 minutos em panela aberta, em água temperada com dentes de alho e malaguetas a gosto. Servir quente.


4 comments:

  1. Xiiiinaaaaa pá o que foste buscar!!! Há anos que não como disto, o meu pai adorava!!
    http://bloglairdutemps.blogspot.pt/

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  2. I didnt know this recipe is typical of your country. Well done Aida, the kind of food that is perfect for the cold days! xo

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