My friends phoned just on a very short notice to confirm that, after all, they would come for lunch and though it can cause some stress, there is never a big deal about it, that's why they are called friends. Prudently, when this kind of uncertain situations occur, I like guarding the situation and, on the day before, I always prepare a simple cake without cream, in case there's a change of plans again, but something different from the usual. This one is divine, believe me. It has a moist, soft but still somewhat crunchy texture because of the hazelnuts and a freshly baked and tasty flavor.
Ingredients:
- 4 eggs
- 250g sugar
- 100ml sunflower oil
- 200g self-raising flour
- 8 tablespoons of ground hazelnuts
- 500g carrot
- 1 lemon (zest)
Wash the carrots well, peel and bake them. Chop them coarsely with a fork and make a puree. Reserve the carrot puree. Separate the yolks from the whites and beat the egg yolks with the sugar until a foamy cream. Add the lemon zest, sunflower oil, ground almonds and the already cooled carrot puree . Beat the egg whites with 3 tablespoons of sugar. Add the egg whites and flour alternately into the yolks, gently mixing it. Pour the dough into a mold greased with butter and dusted with flour and bake in preheated oven at 180 ° for about 50 minutes.
Os amigos telefonaram mesmo em cima da hora a confirmar que, afinal, sempre vinham para almoçar e, por algum stress que isso provoque, nunca há qualquer tipo de problema, por isso é que chamam amigos. À cautela, quando este tipo de situações incertas ocorre, gosto de precaver a situação e prepara sempre, na véspera, um bolo simples, sem cremes, para o caso de voltar a haver alterações, mas algo diferente do habitual. Este é divinal, acreditem. Fica com uma textura húmida, fofa mas, ainda assim, algo crocante por causa da avelã e um aroma e sabor fresquinho e saboroso.
Ingredientes:
- 4 ovos
- 250g de açúcar
- 100ml de óleo de girassol
- 200g farinha com fermento
- 8 colheres de sopa bem cheias de avelã ralada
- 500g de cenoura
- 1 limão (raspa)
Lave as cenoura muito bem, descasque-as e coza-as. Pique-as grosseiramente com um garfo e faça um puré. Reserve o puré da cenoura. Separe as gemas das claras, e bata as gemas com o açúcar até obter um creme espumoso. Junte a raspa do limão, o óleo, a amêndoa ralada e a cenoura em puré já arrefecida. Bata as claras em castelo com 3 colheres de sopa de açúcar. Adicione as claras e a farinha alternadamente no preparado das gemas, envolvendo sem bater. Verta o preparado para uma forma untada e polvilhada com farinha e leve ao forno pré aquecido a 180º durante cerca de 50 minutos.
Ficou um bolo delicioso, daqueles que eu adoro para o lanche
ReplyDeletebj
Gosto imenso de usar cenoura nos bolos, ficam tão bons!
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