Everyday life is the special occasion!

October 03, 2013

Ratatouille


I love challenges and this dish of stewed vegetableof French origins have has long been whetting my appetite - maybe since I saw the animated movie with the same name! After researching some adaptations to the classic recipe, and picking up flavors that I really liked I prepared this version of ratatouille, accompanied by grilled steaks turkey seasoned only with salt, chilli and lemon juice, perfect to satisfy even those who are more reluctant to the intake of vegetables.


Ingredients:

  • 2 zuchinnis
  • 1 red pepper
  • 1 green pepper
  • onion
  • garlic 
  • chilli
  • mushrooms
  • tomato concentrate
  • salt
  • extra virgin olive oil
  • 1 glass of white wine

Start by cutting the ends of the zucchinis. Cut them into thin slices. In the meantime, prepare the remaining vegetables. Peel up and chop the onion  and the garlic cloves
coarsely . Fry the onion and garlic in a pan with extra virgin olive oil and 3 chillis. When the onion becomes transparent, join in the tomato concentrate. Add the  already cut vegetables and also the sliced ​​mushrooms,watering with a glass of white wine and allow the food to simmer with the pot semi capped until the vegetables are soft.



Eu adoro desafios e este prato de legumes guisados de origem francesa há muito que me andava a aguçar o apetite - talvez desde que vi o filme de animação com o mesmo nome! Depois de pesquisar algumas adaptações à receita clássica, e pegando em sabores de que gosto muito, preparei esta versão de ratatouille, acompanhada de bifinhos de perú grelhados temperados apenas com sal, piri piri e sumo de limão, perfeita para satisfazer mesmo aqueles que são mais reticentes à ingestão de legumes.

Ingredientes:
  • 2 courgettes
  • 1 pimento vermelho
  • 1 pimento verde
  • cebola
  • alho 
  • malaguetas
  • cogumelos
  • concentrado de tomate
  • sal
  • azeite virgem extra
  • 1 copo de vinho branco
Comece por cortar as pontas às courgettes. Corte-as em fatias finas. Entretanto, preparam-se os restantes vegetais. Descasca-se e pica-se grosseiramente a cebola e os dentes de alho. Refoga-se a cebola e o alho numa panela, junto com azeite e 3 malaguetas. Quando a cebola ficar transparente, junta-se o concentrado de tomate.Adiciona-se, os vegetais já cortados e também  os cogumelos laminados, regando com vinho branco e deixando apurar num lume brando com a panela semi tampada até que os legumes fiquem tenrinhos. 






















7 comments:

  1. Adorei tudo,o ratatouille cheio se coisas boas.a carne que esta uma delicia.
    Um pão bem ao meu gosto.
    Seria um almoço perfeito
    bjs

    ReplyDelete
  2. Uma sugestão de aspecto bem caseiro!

    ReplyDelete
  3. é só o filme preferido do meu filho. Já fui viciada em Rattatouille, agora não posso nem ver á frente ehehe.
    http://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt/

    ReplyDelete
  4. Hi Aida! Yum, it is tryly appetizing, you are so good with cooking, wish I was so much great as you!:) You know that I never taste this dish? Yours looks delicious! Have a nice evening my friend, big kiss! xo

    ReplyDelete
  5. Sicilians call this giambotta. Sicilian soul food.

    ReplyDelete
  6. Ah que saudades desse cantinho!!!! Querida, perdoa-me por favor por não ter visitado o teu lindo blog! Foi só por causa de ocupação imensa...
    Eu até fiquei com fome e com água na boca, olhando as fotos do teu rattatouille e pão! Tudo ficou tão lindo e delicioso! Adorei! :)
    Beijinhos grandes querida e um bom fim de semana! *** ;)

    ReplyDelete