A perfect fluffy and well-refined codfish rice, accompanied by tasty olives and drizzled with a very fresh white wine is a dish of the Portuguese cuisine that is prepared regularly at my place . Healthy , tasty and truly satisfying . Will you try it?
Ingredients:
- desalted codfish
- onion
- garlic
- bay
- white wine
- olive oil
- chillu
- ripe tomatoes
- rice
Rinse the codfish and let it soak covered with water from one day to another. Ideally, the water is changed at least five times. In a pan put 500ml of water and bring it to a boil . Add the soaked and drained codfish and cook for about 10 minutes after it starts to boil or until soft . Remove the codfish from the fire . Reserve the cooking broth and shred the codfish in small chips . In another pan heat the olive oil and add the onion , the garlic, a bay leaf , the chilli and ripe tomatoes - sauté well . Put the rice and let it stew. Add the white wine and cook until it evaporates . Add the broth and the reserved cooking codfish chips and mix . Cover the pan and cook over low heat about 15 minutes or until the rice is tender. Add more water to boil, if required. Add salt , if necessary. Place the rice on a platter and garnish the surface with the olives . Serve immediately afterwards .
Um arroz de bacalhau apurado e bem soltinho, acompanhado de saborosas azeitonas e regado com um fresquíssimo vinho branco é um prato da gastronomia portuguesa muito frequente cá por casa. Saudável, apetitoso e saciante. Vai experimentar?
Ingredientes:
- bacalhau demolhado
- cebola
- alho
- louro
- vinho branco
- azeite
- piri piri
- tomates maduros
- arroz
Lave bem o bacalhau e deixe-o de molho coberto com água de um dia para o
outro. O ideal é que a água seja trocada pelo menos five vezes. Numa
panela coloque 500ml de água e leve ao fogo até ferver. Acrescente o bacalhau
demolhado e escorrido e cozinhe por cerca de 10 minutos após o início da
fervura ou até ficar macio. Retire o bacalhau do fogo. Reserve o
caldo do cozimento e desfie o bacalhau em lascas pequenas. Numa outra
panela aqueça o azeite e junte a cebola , alho, louro, piri piri e tomates maduros, refogando bem. Coloque o arroz e refogue bem. Acrescente o vinho branco e
cozinhe até evaporar. Junte o caldo do cozimento reservado e as lascas
de bacalhau e misture. Tape a panela e cozinhe em fogo baixo cerca
de 15 minutos ou até que o arroz fique macio. Acrescente mais água a ferver, se necessário. Tempere com sal, se necessário. Coloque o arroz numa travessa e decore a
superfície com as azeitonas. Sirva logo de seguida.
Looks delicious!
ReplyDeleteKisses
Aga
www.agasuitcase.com
Bacaladu. I think that's the word in Sicilian. It means something else, too. NOT something that goes well with rice!
ReplyDeleteAdoro arroz de bacalhau e por caso até tenho um para postar.
ReplyDeleteO teu ficou uma delicia
Seria um almoço perfeito
bjs
Sou louca por um belo arroz de bacalhau, mas para meu desgosto o meu puto detesta bacalhau, a única maneira como o come é num prato marado que inventei para ele com puré de batata e cenoura, espinafres e bacalhau salteados em alho e tudo coberto com molho branco gratinado no forno. Diz que assim nem sente o sabor do bacalhau, e come tudo...
ReplyDeletehttp://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt/
Hi Aida! You know, also here we usually eat rice with codfish but the recipe is slightly different, for example we dont use the olives. Your dish is just appetizing and I believe it must be really good and tasty. For sure will try it!:) Kisses my dearest!:*
ReplyDeleteAndo desaparecida, mas chego aqui e sou "recebida" com um prato que adoro! Que bom aspecto! :)
ReplyDeleteBeijos