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April 14, 2016

Folar da Páscoa - Part 2: Lemon Flavour

This amazingly flavoured Easter cake is the most delightful treat to have on one random morning like today with a great cup of hot steaming latte on the side. It is a hidden gem I had frozen since Easter and that hasn't lost neither its wonderful flavour, nor its typical fluffiness, as you can guess from the pictures. This one I have it straight simple, no butter, jam or cheese added beacuse I don't want any of its flavour to be dissipated nor lost. This rustic cake gave a hell of a trouble to be made, but I guarantee you it tastes like heaven!

Ingredients:
  • 1 kg of flour
  • 300 gr sugar
  • 60 g of baker's yeast
  • 8 eggs 
  •  1 thimble of "aguardente"
  • fennel q.s.
  • 50 g of cow's butter
  • zest of 1 lemon q.s.
  • enough water to undo the yeast
  • qs salt
  • olive oil qs
  • 1 egg yolk
  • large leaves of kale

Begin by undoing the yeast in a small amount of warm water and take the opportunity to also then dilute the salt in it in the final stage. Place the flour in a bowl. Make a hole in the center and then place the eggs, sugar, yeast and salt diluted in water and butter well melted. Mix all ingredients, beat and knead the dough well [this step is crucial for the cakes to get big and fluffy]. Let rise in warm place until the dough triples in volume [about 4hs]. Form a ball and deposit them on a surface sprinkled with flour. Brush the surface with olive oil and fold one part over the other. Place on top of a leaf of cabbage and immediately bring it to the wood oven.
 


Ingredientes:
  • 1 kg de farinha
  • 300 gr de açúcar
  • 60 gr de fermento de padeiro
  •  8 ovos
  • 1 dedal de aguardente
  • erva doce q.b
  • 50 gr de manteiga de vaca
  • raspa de 1 limão q. b.
  • água suficiente para desfazer o fermento
  • sal q.b.
  • azeite q.b.
  • 1 gema
  • folhas de couve galega grandes
Comece por desfazer o fermento numa pequena quantidade de água morna e aproveite para também aí diluir o sal na fase final. Coloque a farinha de trigo numa bacia. Faça uma cova no centro e coloque aí os ovos, o açúcar, o fermente e o sal diluídos na água e a manteiga derretida.Envolva muito bem todos os ingredientes, bata e sove bem a massa [esta etapa é crucial para os bolos ficarem bem fofos e grandes]. Deixe levedar em ambiente quente até a massa triplicar de volume [cerca de 4hs]. Forme umas bolas e deposite-as numa superfície polvilhada.Pincele a superfície com azeite e dobre uma parte sobre a outra. Coloque por cima de uma folha de couve e leve imediatamente ao forno de lenha.

3 comments:

  1. Está Páscoa meti a pata na poça e abusei do folar! O teu está com excelente aspeto! Adoro folar em qualquer altura do ano! Fora de época é quando me sabe melhor! Beijinhos

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  2. A Páscoa já passou, mas eu confesso que este tipo de receita me sabe mesmo bem fora de época! Está fantástico :)

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