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October 09, 2013

Codfish Rice


 A perfect fluffy and well-refined codfish rice, accompanied by tasty olives and drizzled with a  very fresh white wine is a dish of the Portuguese cuisine that is prepared regularly at my place . Healthy , tasty and truly satisfying . Will you try it?

Ingredients:
  •  desalted codfish
  •  onion
  •  garlic
  •  bay
  •  white wine
  •  olive oil
  •  chillu
  •  ripe tomatoes
  •  rice

Rinse the codfish and let it soak covered with water from one day to another. Ideally, the water is changed at least five times. In a pan put 500ml of water and bring it to a boil . Add the soaked and drained codfish and cook for about 10 minutes after it starts to boil or until soft . Remove the codfish from the fire . Reserve the cooking broth and shred the codfish in small chips . In another pan heat the olive oil and add the onion , the garlic, a bay leaf , the chilli and ripe tomatoes - sauté well . Put the rice and let it stew. Add the white wine and cook until it evaporates . Add the broth and the reserved cooking codfish chips and mix . Cover the pan and cook over low heat about 15 minutes or until the rice is tender. Add more water to boil, if required. Add salt , if necessary. Place the rice on a platter and garnish the surface with the olives . Serve immediately afterwards .




Um arroz de bacalhau apurado e bem soltinho, acompanhado de saborosas azeitonas e regado com um fresquíssimo vinho branco é um prato da gastronomia portuguesa muito frequente cá por casa. Saudável, apetitoso e saciante. Vai experimentar?

Ingredientes:
  • bacalhau demolhado
  • cebola
  • alho
  • louro
  • vinho branco
  • azeite
  • piri piri
  • tomates maduros
  • arroz


Lave bem o bacalhau e deixe-o de molho coberto com água de um dia para o outro. O ideal é que a água seja trocada pelo menos five vezes. Numa panela coloque 500ml de água  e  leve ao fogo até ferver. Acrescente o bacalhau demolhado e escorrido e cozinhe por cerca de 10 minutos após o início da fervura ou até ficar macio.  Retire o bacalhau do fogo. Reserve o caldo do cozimento e desfie o bacalhau em lascas pequenas. Numa outra panela aqueça o azeite e junte a cebola , alho, louro, piri piri e tomates maduros, refogando bem. Coloque o arroz e refogue bem. Acrescente o vinho branco e cozinhe até evaporar. Junte o caldo do cozimento reservado e as lascas de bacalhau e misture. Tape a panela e cozinhe em fogo baixo cerca de 15 minutos ou até que o arroz fique macio. Acrescente mais água a ferver, se necessário. Tempere com sal, se necessário.  Coloque o arroz numa travessa e decore a superfície com  as azeitonas. Sirva logo de seguida.

















6 comments:

  1. Looks delicious!
    Kisses
    Aga

    www.agasuitcase.com

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  2. Bacaladu. I think that's the word in Sicilian. It means something else, too. NOT something that goes well with rice!

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  3. Adoro arroz de bacalhau e por caso até tenho um para postar.
    O teu ficou uma delicia
    Seria um almoço perfeito
    bjs

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  4. Sou louca por um belo arroz de bacalhau, mas para meu desgosto o meu puto detesta bacalhau, a única maneira como o come é num prato marado que inventei para ele com puré de batata e cenoura, espinafres e bacalhau salteados em alho e tudo coberto com molho branco gratinado no forno. Diz que assim nem sente o sabor do bacalhau, e come tudo...
    http://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt/

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  5. Hi Aida! You know, also here we usually eat rice with codfish but the recipe is slightly different, for example we dont use the olives. Your dish is just appetizing and I believe it must be really good and tasty. For sure will try it!:) Kisses my dearest!:*

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  6. Ando desaparecida, mas chego aqui e sou "recebida" com um prato que adoro! Que bom aspecto! :)

    Beijos

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