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August 28, 2014

Lime Swiss Roll


Last Sunday, after returning from holidays at the beach, I felt like having one of those moist tarts which are always a delight. The acid aftertaste clearly broken by the sweetness of sugar, the freshness of the lime and its unique flavor make of this pie the ideal treat for a summery dessert to share at a a family meal or gathering of friends, otherwise, I assure you will not stop eating while it is in front of you!
 

Ingredients:
  • 8 eggs
  • 350g sugar
  • zest of 2 limes
  • juice of 2 limes
  • 50g flour
  • 25ml liquid butter
  • butter for greasing 
  • parchment paper


In a bowl put the sugar with the flour and mix. Add eggs and beat. Then add the zest and lime juice and whisk again. Finally, add the butter and mix one last time. Pour into a rectangular mold, greased with butter, lined with parchment paper and greased again. Bake for about 30 min at 180. Do notoverbake, it is better wet and creamier. Unmold it while hot over a cloth covered with sugar. Do not let it cool because while the dough is hot it has elasticity to be rolled without breaking.




No domingo passado, depois de regressar de férias na praia, apeteceu-me uma daquelas tortas húmidas e que são sempre uma delícia. O travo nitidamente ácido quebrado pela doçura do açúcar, a frescura da lima e o sabor inigualável tornam esta torta no doce ideal para uma sobremesa veraneia para partilhar a uma refeição familiar ou reunião de amigos, senão, garanto-lhe não vai para de comer enquanto estiver `a sua frente!


Ingredientes:
  • 8 ovos
  • 350 g de acúcar
  • raspa de 2 limas
  • sumo de 2 limas  
  • 50g farinha
  • 25g manteiga líquida
  • manteiga q.b. para untar
  • papel vegetal

Numa tigela coloque o açúcar com a farinha e misture. Junte os ovos e bata. Seguidamente adicione a raspa  e sumo da lima e bata de novo.  Finalmente, junte a manteiga  e misture tudo uma última vez. Deite numa forma retângular, untada com margarina, forrada com papel vegetal e novamente untada. Vai ao forno cerca de 30 min a 180ºC. Não deixe cozer demasiado, pois é melhor húmida e mais cremosa. Desenforma-se ainda quente sobre um pano polvilhado com açúcar. Não deixe arrefecer pois enquanto quente a massa tem elasticidade para ser enrolada sem partir.

















5 comments:

  1. That looks delicious! And I have to point this out because I'm an egg snob, but those eggs are perfect! LOL. It's hard to find eggs over here in California from hens that are pasture raised. When they eat a lot of grass, it gives the eggs yolks an orange color. Most of the store bought eggs here are pale and yucky!

    Thanks for sharing this yummy looking recipe :)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

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  2. Adoro este tipo de tortas bem húmidas, mas confesso que só as faço mesmo em alturas festivas!

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  3. É daquelas coisas que dantes me saim mal mas ultimamente tem ficado bem melhor
    Essa ficou linda e tem um aspecto tão guloso
    bjs

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  4. Yummy! I was thinking about the diet, but...

    ☀ http://livrau.blogspot.com/ ☀

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  5. I see your big passion for swiss rolls continuing, so yummylicious and tasty!:) It must be very refreshing, love lime taste in summer! xo

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