Everyday life is the special occasion!

October 18, 2012

Caramel, Lemon & Pineapple Cake


Persistence and determination are two of my most pressing characteristics. Thus, since the first one did not result in what I truly wanted for lack of the essential ingredients, I decided to return to work as soon as I could, and this time, it resulted in exactly what I wanted - a beautiful, delicious, fresh cake and absolutely ideal for sharing with a group of friends who indisputably gathered all of these qualities!

Ingredients:
  • 1 tea cup flour
  • 125 gr powder sugar
  • 1 soup spoon yeast
  • 4 eggs room temperature
  • 125gr softened butter
  • 1 lemos (juice and zest)
  • a can of pineapple
  • the juice of the pineapple can
  • glacé cherries
Pre-heat the oven 180ºC/ 4 gas

In a bowl mix the flour and the yeast. Beat up the eggs and the powder sugar. Add the softened butter and beat up again, after adding the juice and zest of one lemon. Pour over the flour with the yeast. Add the majority of the juice of the canned pineapple and blend well. In the cake moulder spread butter, a bit of flour and fill the bottom with liquid caramel. Grab the pineapple slices and fill the middle with four glacé cherries and place them in the cake moulder. Drop the dough all over the pineapple.Place it in the oven for about 35 minutes. Afterwards pierce the cake with a fork and drop the rest of the juice.


 
A persistência e a determinação são duas das minhas características mais prementes. Assim, uma vez que o primeiro que fiz não resultou naquilo que eu queria verdadeiramente por falta dos ingredientes essenciais, resolvi voltar à tarefa assim que pude e, desta vez, resultou exatamente no que eu pretendia - num bolo bonito, delicioso, fresco e absolutamente ideal para partilhar com um grupo de amigas que reunia indiscutivelmente todas estas qualidades!

Ingredientes:
  • 2 chávena de farinha
  • 125gr açúcar em pó
  • 1 colher de sopa de fermento
  • 4  ovos temperatura ambiente
  • 125 gr de manteiga amolecida
  • 1 limão (sumo e raspa)
  • 1 lata de ananás
  • sumo do ananás enlatado
  • cerejas cristalizadas 
  • Pré-aquecer o forno 180ºC/ 4 gás

Numa taça misturar a farinha e o fermento. Bater as gemas e o açúcar em pó. Juntar a manteiga amolecida, o sumo e a raspa de um limão e depois despejar tudo sobre a farinha e o fermento. Bater tudo muito bem e adicionar a maioria do sumo do ananás enlatado.  Colocar numa forma untada com manteiga e polvilhada com farinha caramelo líquido a gosto e encher as rodelas de ananás com as cerejas cristalizadas. Deitá-las  na forma, verter a massa por cima e levar ao forno cerca de 35 minutos.Desenformar ainda quente, mas antes picar com um garfo o bolo todo e verter mais um pouco do sumo da lata.


















19 comments:

  1. Muito bom aspecto...adoro bolos com ananás, irá para a minha lista para experimentar,bjs.

    ReplyDelete
  2. It looks so delicious. I'm so hungry now.
    I want to try it. Great photos as always.
    xx

    ReplyDelete
  3. ...unbeatable as usually!
    Nice day full of goodness!
    Kisses
    Cle

    ReplyDelete

  4. Very pretty and classy, love the look :)
    I follow you now!
    Follow me back on facebook ,twitter,and GFC
    love you dear :)

    Marcchanelette.blogspot.com
    Marcchanel'ette

    ReplyDelete
  5. Está fantástico esse bolo, que maravilha!

    ReplyDelete
  6. You should own a patisserie my dear, all your cakes looks so good and have a great presentation^^ Kisses and have a nice day!:*

    ReplyDelete
  7. Oi que me parece a modos que muito bem que eu cá sou louquinha por bolinho com ananás!!!! Vou ali berrar com o forno e já volto...
    http://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Bem... tem óptimo aspecto! Já comia uma fatia :)

    ReplyDelete
  9. Adoro bolos com fruta e o teu ficou lindo demais e com ingredientes que me agradam.
    bjs

    ReplyDelete
  10. Querida, seu bolo ficou lindíssimo! Deslumbrante! Parece muito fofinho, macio, perfumado e bem úmido por causa da calda! Receita perfeita, querida! Já sabes que também adoro bolos invertidos - ficam sempre muito vistosas e deliciosas!!! =)
    Obrigada pela receita maravilhosa! ;)
    Beijinhossss ♥♥♥

    ReplyDelete
  11. That looks beyond delicious! I love that picture of the bubbles and berries ^_^

    x

    ReplyDelete
  12. My mouth is watering..:)

    http://iamguyanese.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. This cake looks very, very good!! Yummy!!

    ReplyDelete
  14. Que medoooo, crueldade!!! Agora comia uma fatia com o cafézinho..O bolo está fantástico.

    ReplyDelete
  15. All I can say is... YUM xxx

    http://ileftmyheartinmiami.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  16. Isto devia ser proibido, AIdinha!!
    QUe maravilha! Estou a salivar!!!
    :))))
    Tu és uma rapariga muito prendada! Quem me dera!!
    Beijo enorme

    ReplyDelete