Everyday life is the special occasion!

January 17, 2013

Portuguese Rustic "Broa Doce"


Of all the traditional Portuguese sweets, the sweet bread is probably my favorite, especially if it is cooked in a wood burning stove, made of tasty ingredients and  ​​with great care. It is also extremely laborious and it requires a lot of patience, strength and expertise - but in this field I had a great help from someone who knows what she's doing! Without great sacrifices and without any remorse, I can eat more than half of a large sweet bread accompanied by a pot of steaming tea, while watching a marathon of episodes of a series that pleases me. For tonight, at least,  this is the plan!

Ingredients:
  • flour without yeast
  • baker's yeast 
  • hot and warm
  • salt
  • pumpkin
  • anise
  • sugar
  • ground cinnamon
  • sultanas
  • preserved fruit
  • pinenuts
  • nuts

Light the wood burning stove beforehand so that it stays hot , but not too much. Boil the pumpkin in a large saucepan with a pinch of salt. Select the fruits and cut up into pieces. Set aside dusted with flour. In large bowl put the flour and open through a hole where you'll place the salt, the already cooked and slightly cooled pumpkin  and place  hot water for scalding the flour. Stir with yourhands . Add more warm water not to get burnt. Knead well. 

 Then place the yeast that previously melts in hot water in a container. Mix everything and knead well. Then sweeten the bread. Note that if you put too much sugar the dough becomes soft. So add it gradually to check wheter it is sweet or not, depending on the amount of flour used. Put cinnamon and also a whole package of anise powder. When the dough is well kneaded and not soft, it will be ready to rise covered with a tablecloth for about 1h30. I was taught to make the sign of the cross in the dough before covering it and to say a prayer so that the dough will rise incredibly - "May God make you rise much so that you can feed a lot of people" - I guess it's no harm, right? Before making the "broa doce", add the fruit and wrap. Roll out the dough then into a round shape, put them in a cabbage leaf and never get away from the heat until ready - check out frequently!



De todos os doces tradicionais portugueses, a broa doce é provavelmente o meu preferido, especialmente se for cozida em forno de lenha, confecionada com ingredientes saborosos e feita com muito carinho. Também é extremamente laborioso e requer muita paciência, força e sabedoria - mas neste campo eu tive uma ajuda preciosa de quem sabe o que faz! Sem grandes sacrifícios e sem qualquer remorso, sou capaz de comer mais de metade de uma broa doce grande acompanhada de um bule de chá fumegante, enquanto assisto uma maratona de episódios de uma série que me agrada.Para hoje à noite, pelo menos, são estes os planos!
 
Ingredientes:
  • farinha de trigo sem fermento
  • fermento de padeiro
  • agua quente e tépida
  • sal
  • abóbora
  • anis
  • açúcar
  • canela em pó
  • sultanas
  • frutas cristalizadas
  • pinhões
  • nozes

Acende-se o forno previamente para ficar quente, mas não em demasia. Coze-se a abóbora numa panela grande com uma pitada de sal. Selecionam-se os frutos e cortam-se em pedacinhos. Reserve-os polvilhados com farinha.  Num alguidar grande colocamos a farinha e abre-se no meio um buraco onde se coloca o sal, a abóbora cozida já um pouco arrefecida e coloca-se e água  quente para escaldar a farinha.Mexe-se com as mãos. Junte mais água tépida para não se queimar. Amasse bem. Depois  coloca-se o fermento que previamente derrete em água quente numa recipiente. Mistura-se tudo  e amassa muito bem. Adoce então a broa. Atenção que se colocar muito açúcar a massa fica mole. Assim vá juntando e vendo e se está doce ou não, dependendo da quantidade de farinha usada. Coloque também a canela e um pacote inteiro de anis em pó. Quando a massa estiver bem amassada e não mole, está pronta a levedar tapada cerca de 1h30. Ensinaram-se que  se deve fazer uma cruz na massa antes de a tapar e de dizer uma reza: "Que Deus te acrescente, para que sirvas de alimento a muita gente"  - acho que não custa tentar, certo? Antes de fazer as broas, junte os frutos e envolva. Tenda então as broinhas, coloque-as numa folha de couve e nunca saia de perto do lume até estarem prontas -vá verificando!

















17 comments:

  1. Olá querida amiga !
    Adorei estas broas, e como sempre partilhas também belas fotografias, ADOREI !
    Beijinhos
    Anabela Salema

    ReplyDelete
  2. Olá Aida

    Deu água na boca...deve estar delicioso. Vou mostrar para a Edileusa, amanhã e pedir para ela fazer.

    AMIGA da MODA by Kinha

    ReplyDelete
  3. It must be gorgeous, but very difficult to prepare.
    Who knows, coming to Portugal it may be possible to taste the magnitude of that deice and be happy like you!
    Nice day!
    XXX

    ReplyDelete
  4. This looks so delicious but difficult to prepare for me. These photos are so great as always.
    xx

    ReplyDelete
  5. Nunca tinha visto uma broa com fruta.
    Ficou linda e com um interior delicioso, e com um chá fica perfeito.
    Bjs

    ReplyDelete
  6. Detesto broas doces, mas esta é diferente de todas as que conheço... broa castelar e broa de mel, só de cheirar já me dá volta ao estomago. No entanto sou capaz de comer uma broa de milho como se não houvesse amanhã, eheheh. É o que eu digo, sou mulher de salgados e prontes. Beijocas, lindona!!
    http://fashionfauxpas-mintjulep.blogspot.pt

    ReplyDelete
  7. Aida, I never heard about this typical sweet from your country! Must be so delicious and so good with this cold!!:)) I'd love to taste one day! Kisses dear and have a great day!:*

    ReplyDelete
  8. Oi Aida, parecem deliciosas essas broas, nem sou muito fã de broas, mas essas estão tentadoras !!

    Beijinhos
    Marisa

    ReplyDelete
  9. Looks so tasty & delectable my friend....thanks for sharing your awesome talents with us!!!

    REBECCA
    www.redtagchiclosangeles.com

    ReplyDelete
  10. Nunca provei, mas têm um aspecto mesmo delicioso. Uma tentação

    Bjs

    ReplyDelete
  11. OMG, that looks wonderful! And I agree with you about the wood-burning oven. I had the wonderful luck of finding a baker in Mexico who made pan dulce in a wood-burning oven in his yard. Lucky you!

    ReplyDelete
  12. Ohhh… ABSOlutely delicious dear!!!And you’ve got a gorgeous blog too!!!

    Check out my blog to discover the Marilyn Monroe of S.XIX --- I’ll be waiting for you!!! (We could followed each other by GFC, Bloglovin’ or Facebook

    ABSOkisses!!!
    Fanny J. ABSOmarilyn | The Marilyn Monroe of S.XIX

    ReplyDelete
  13. Se ve muy rico, me ha encantado.
    Bss

    ReplyDelete
  14. Estou completamente perdida por essas broas!
    Tenho uma vontade imensa de as experimentar. Mas isto sem a quantidade de ingredientes deve ser complicado para quem não tem as mãos e o olho experientes...
    Vamos ver o que sai!

    Bjinhos

    Sara

    ReplyDelete
  15. Olá minha querida! Ainda não experimentei fazer broas, mas agora quero muito! Que delícia! Ficaram tão lindas e com interior super delicioso!
    Obrigada pela ótima receita, querida!
    Beijinhos e bom fim de semana! ;)

    ReplyDelete